Göm meny

Systemteknik - Teknisk inriktning för I och Ii

Några minuter med Malin Olofsson ...

... I:are som läst inriktningen Systemteknik.

Varför valde du systemteknik?

- Jag valde systemteknik på grund av jag hade fått se ett exempel (det självgående robotdjuret BigDog på youtube) på vad man med kunskaper inom systemteknik kan göra och det var främst detta som lockade. Jag tänkte att kunskap som leder till detta vill jag ha! Jag var lite osäker först på om jag skulle välja systemteknik eftersom att den inriktningen var lite diffus, maskinteknik är ju ganska klart vad det handlar om. Efter att ha hoppat på systemteknik har jag förstått att mer eller mindre allt faktiskt handlar om system, men det syns inte lika tydligt som allt annat.

Vilket spår läste du?

- Signal- och bildbehandling.

Är systemteknik så svårt som det låter?

- Det är klart att det är lite jobb, ibland spenderas ganska mycket tid i datorsalarna, men det är inte svårare än något annat vi har gjort på I. Jag tycker att allt jobb har gett utdelning och jag känner verkligen att inriktningen har gett mig mycket. Har man intresset så blir det väldigt roligt och automatiskt inte lika svårt som om man hade läst något annat som man inte alls är intresserad av.

Var det svårt att hitta kurser utomlands?

- Nej det var väldigt lätt faktiskt. Systemteknik (Eng. Electrical Engineering) är ju överlag så centralt nu och det märks när man åker utomlands. Jag vet flera andra som läst systemteknik utomlands och inte heller de har haft några problem att hitta kurser.

Vad är det bästa respektive sämsta med systemteknik?

- Det bästa är att man får lära sig så otroligt häftiga saker. Jag har haft många "aha-upplevelser" och det är det som gör att jag alltid vill lära mig mer inom systemteknik. Det är väldigt intressant att se att man kan applicera matematiken på saker som vi har i vardagslivet, det hade jag aldrig trott att jag skulle få se på ett så tydligt sätt. Sen har jag kommit i kontakt med programmering i lagom dos och det har varit väldigt givande och roligt. Både på grund av kontakten med programmering och inriktningen själv har jag har fått öva mig i problemlösning. Jag märker själv att jag har min problemlösningsförmåga otroligt mycket, vilket nog är bland det nyttigaste man kan ta med sig ut i arbetslivet.

- Det sämsta är att jag nu i fyran har varit väldigt mycket runt B-huset, så man blir lite separerad från resten av I:arn. Å andra sidan kan det vara rätt skönt att komma ur I-bubblan någon gång då och då...


Varför ska man välja systemteknik?

- Främst på grund av intresse. Om man är teknikintresserad och vill veta hur saker fungerar "under ytan" tycker jag definitivt att systemteknik är den rätta inriktningen. Vill man utmana sig själv lite ska man definitivt välja den här inriktningen. Sen kan jag tycka att om man är intresserad av programmering, men inte vill att fokus ska ligga på det, utan använda det som ett verktyg under studierna, så passar den här inriktningen också in väldigt bra.

Systemteknik

Teknisk inriktning för I och Ii


Fem minuter med ...

Bild på studenten Malin Olofsson... Malin Olofsson, I:are som läst inriktningen Systemteknik.


 

Profilansvarig:

Jan Åslund
Institutionen för Systemteknik
Linköpings Universitet

+46(0)13 281692

< >
Informationsansvarig: Jan Åslund
Senast uppdaterad: 2014-06-02