Systemteknik - Teknisk inriktning för I och Ii
Den tekniska inriktningen systemteknik representerar en stor och ständigt växande andel av det it-baserade samhälle vi nu lever i. Produkter och företag med starka systemtekniska profiler är och kommer att vara centrala för Sverige. Svenska företag är bra på att utnyttja systemtekniskt tillsammans med ny programvara och maskinvara. Man kan arbeta med autonoma farkoster, intelligenta och integrerade system för styrning, övervakning, datorseende, avancerad bilelektronik, robotik, automatiska fabriker, computer integrated manufacturing (CIM) osv. Krav på säkerhet och ren miljö ökar betydelsen av genomtänkta och intelligenta system för styrning, reglering och kommunikation i vid mening. Detta är en spännande del av svensk industri, som behöver duktiga ingenjörer för att hävda sin konkurrenskraft.Inriktningen Systemteknik ger dig goda förutsättningar att arbeta i området, och att möta de krav på ingenjörskunskaper som krävs. I inriktningen ingår ett antal obligatoriska kurser, man behöver fylla på med någon valfri kurs ur vårt utbud. Du som läst inriktningen Systemteknik kan till exempel arbeta med
- Telekommunikation - inte bara mobiltelefoni utan också radionät och satellitnavigering. Hur kodar man information och signaler så att överföringen blir effektiv?
- Reglerteknik - att styra allt från farthållaren i en bil till effektförbrukningen hos en mobiltelefon och papperstillverkningen i ett pappersbruk.
- Signal- och bildbehandling - att utvinna information från olika signaler, både en- och flerdimensionella.
Gemensamt för dessa områden är att de studerar system och informationsflödet mellan dem i form av signaler. Inriktningens kurser handlar om metoder att skapa och analysera olika signaler och system. För dig som vill läsa en mastersprofil mot systemteknik har vi skapat mastersprofiler mot just dessa tre områden.
Kursutbudet är hela tiden föremål för förändringar. Se Studiehandbokens information för den senaste information om vilka kurser som ingår i inriktningen.
Systemteknik
Teknisk inriktning för I och Ii
Fem minuter med ...
... Malin Olofsson, I:are som läst inriktningen Systemteknik.
Profilansvarig:
Jan Åslund
Institutionen för Systemteknik
Linköpings Universitet
+46(0)13 281692
< >
Informationsansvarig: Jan Åslund
Senast uppdaterad: 2017-10-06