TSTE20 Elektronik

Användning av Multisim


Multisim finns installerat på datorerna i PC-labbet FREJA samt Telekom (TKO1, TKO2, TKO3).

Inloggning på datorerna i Freja görs med det lösenord man fick när man hämtade ut sitt studentmejl. (Gäller studenter inskrivna på LiTH tidigast HT-02). Fungerar inte detta lösenord eller har man hämtat ut sin studentmejl tidigare än HT-02 går man in på www adressen https://account.liu.se/password och väljer ett nytt lösenord (högst 8 tecken). Inom ett dygn är det valda lösenordet användbart för inloggning. OBS! Man måste vara registrerad på kursen för att få konto. Får någon likväl problem kontakta Kristina Arkad kristina@isy.liu.se eller läs mer under adressen http://www.isy.liu.se (klicka där på "grundutbildning" sedan på FAQ under rubriken ISY-s studentdatorsystem).

Användning av Multisim för simulering av likströmskrets respektive filtersimulering:

  1. Klicka: Start, All Programs, National Instruments, Circuit Design Suite 12.0, Multisim 12.0.

    Några tips för schemaritning:

    • Komponenter läggs till genom att välja lämplig kategori (se längst till vänster på 2:a raden av ikoner under menyraden). Jord och AC-signal hittas i den vänstra ikonen kallad source, resistanser, kapacitanser och induktanser hittas i nästa ikon kallad basic, och operationsförstärkaren 741 hittas under den 4:e ikonen kallad analog. Glöm inte att operationsförstärkaren behöver matningsspänning (+/- 15V)
    • Komponenter kan kopieras, klippas ur och klistras in med ctrlC, ctrlX (sedan de markerats) resp. ctrlV.
    • Komponenter kan roteras 90 grader med ctrlR.
    • Komponent-värden och -beteckningar ändras genom att dubbelklicka på den text som skall ändras, varvid en texteditor öppnas. Skriv in önskad text och stäng texteditorn. (OBS! 1 mikrofarad skrivs 1u.)
    • OBSERVERA att vid själva simuleringen ("körningen") av kretsen måste det finnas en 0-punkt i kretsen. Jordsymbolen används för att ange denna punkt.
    • "Ledningsdragningsläge" erhålls genom att klicka på anslutningen på en komponent och därefter klicka på den andra komponenets anslutning.
    • Var noga vid uppritning av kretsen så att kontakt erhålls där kontakt önskas. Kontakt mellan två ledningar markeras med röd prick vid uppritningen.
    • Glöm inte att spara din krets på H: (ditt hemkonto) ifall något behöver ändras/läggas till senare.

    Beräkning av potential/likström:

    • Gå till menyn Simulate och välj Run. (Alternativt klickar man bara på den gröna pilen på verktygsraden.) Programmet beräknar därvid potentialerna i samtliga noder samt strömmarna i samtliga grenar. Genom att välja Simulate, Instruments, Preset measurement probes, instantaneous voltage and current kan man placera en grön pil på en ledning och samtidigt få reda på potentialen i den punkten och hur stor ström som går genom ledningen.

    Bestämning av amplitudkaraktäristik:

    • För att bestämma kretsens frekvensegenskaper ansluts växelspänningskällan till ingången och boode-plottern som återfinns i kolumnen längst till höger i fönstret (placera markören över symbolen för att se textbeskrivning av det) alternativt från Simulate, Instruments, boode plotter placeras i schemat och ansluts till in respektive utgång på kretsen.
    • Dubbelklicka på boode plottern och ställ in horisontella start och slutvärdet till 1 Hz respektive 1 MHz, logaritmisk skala. Ställ in den vertikala skalan till linjär, start 0, slutvärde 5.
    • Start simuleringen med den gröna pilen. En kurva visas nu på bode plottern. En röd markör syns längst till vänster i figuren, och en kan dras till lämplig plats på kurvan och motsvarande frekvens och amplitud kan då läsas av längst ned i fönstret. Med högerklick på den röda markören fås möjlighet att välja amplitud eller frekvens och flytta markören dit.
    • Kurvan kan kopieras till systemets clipboard genom Tools, Capture screen area väljs och den streckade fyrkanten flyttas och justeras i storlek så att den täcker det som ska kopieras. Tryck på den lilla ikonen uppe till vänster på fyrkanten. En bitmap bild tas då precis som en vanlig skärmdump, och denna kan då klistras in i lämpligt program (t ex word, paint eller liknande).
    • Programmet beräknar och skisserar utsignalens toppvärde för givet värde på insignalens toppvärde inom det frekvensintervall som valts i bode-plottern. Om insignalens toppvärde hålls konstant på 1 V svarar detta mot filtrets amplitudkaraktäristik.