Göm meny

Kursinformation TSEA56

Målsättning

Kandidatprojektet ska ge erfarenheter av praktisk elektronikkonstruktion både på det tekniska och på det administrativa planet. Tekniskt ges en förståelse för och kunskaper om metoder för strukturerad konstruktion av stora, komplexa digitala system. Projekten bedrivs så realistiskt som möjligt för att vara en träning inför det kommande yrkeslivet. LIPS-modellen med dess olika dokument för tidsplanering, statusrapportering, specifikationer etc. används. Föreläsningarna och självstudierna ska även ge insikt i, utvecklingsmiljöer, kvalitetstänkande, byggsätt, tillförlitlighet, planering och uppföljning av projekt, etik samt skriftlig och muntlig redovisning. Ett vidare mål är att utveckla kreativiteten samt att ge färdigheter i problemformulering, problemlösning och kunskapsinhämtning.

Kursmoment

  • PRA1 Projektarbete 11 hp
    Projektarbetstid 269 timmar, föreläsningar 14 timmar, laborationer 4 timmar
  • UPG1 Skriftligt arbete 2 hp
    Skrivuppgift (förstudie) 40 timmar, kappa 10 timmar.
  • UPG2 Etik 1,5 hp
    Föreläsningar 6 timmar, seminarium 4 timmar, individuellt arbete 30 timmar.
  • UPG3 Presentation och opposition 1,5 hp:
    Seminarium 2 timmar, förbereda och genomföra presentation och opposition.

Föreläsningar

Föreläsningarna ger en god hjälp till att klara av kursen under en rimlig tid. Se vidare under fliken "Föreläsningar".

Seminarier

Seminarierna ger träning i att kritiskt granska och diskutera ett skriftligt examensarbete och i att beskriva och förklara etiska utmaningar kopplade till ingenjörsyrket.

Laborationer

Laborationerna syftar till att ge praktisk erfarenet av utvecklingsverktygen.

Organisation

Kursen är en projektkurs. Laborationerna och föreläsningarna ges under vt1. De kursansvariga agerar som beställare av projektet. Kravspecifikationer och planer ska godkännas av beställaren i vt1. Det praktiska projektarbetet startar i vt2. Varje grupp tilldelas en handledare. Som ytterligare stöd finns en referensgrupp med tekniska experter. Gruppen ska utse en person som är projektledare.

Godkännande

För att bli godkänd i kursen krävs:

  1. Godkända laborationer
  2. Väl utfört projektarbete. Detta innefattar till exempel uppföljning och ändring av planering samt inlämning av tid- och statusrapportering. Alla i gruppen ska ha deltagit i arbetet med överenskommet antal timmar. Rapporter och dokument ska ha lämnats in i tid enligt leveransplanen.
  3. Närvaro på obligatoriska föreläsningar.
  4. Ett väl genomfört föredrag och opposition.
  5. Demonstration av en fungerande apparat.
  6. Godkänd dokumentation: kravspecifikation, systemskiss, projektplan, designspecifikation, teknisk dokumentation, användarhandledning, förstudie (individuell) och rapport för kandidatprojektet ("kappa").
  7. Återlämning av utkvitterad materiel till handledaren.
  8. Inlämnad efterstudie.
  9. Godkänt på etikmomentet, dvs deltagande i seminarier och föreläsningar.


Informationsansvarig: Mattias Krysander
Senast uppdaterad: 2020-01-15