Göm meny

Laborationer TSEA28

Labbar i VT1

Under VT1 går det tre laborationer: Introduktion till assemblerprogrammering, avbrottsprogrammering samt en lab om I/O (2 x 2 tim per laboration). I samband med dessa laborationer finns två lektioner (2 x 2 tim), där ni efter en genomgång av labbuppgift har möjlighet att ställa specifika frågor på förberedelseuppgifterna.

Laborationerna utförs på labbsystemet Darma. Huvudsaklig komponent i detta system är utvärderingskortet TM4C123G LaunchPad som innehåller kretsen TM4C123GH6PMI från Texas Instruments. I denna krets hittar man processorn av type ARM Cortex-M4 som ska programmeras i dessa labbar.
  • Laborationerna körs på CentOS 7 Linuxsystem. Har du aldrig använt Linux (eller UNIX) tidigare kan du ha nytta av att exempelvis titta på den datorhandbok som TUS-gruppen på ISY har skapat för ISY:s datorsystem.
  • RHEL 8 systemet används i MUX1-labbet under VT1, eller via inloggning till maskinen thinlinc.edu.liu.se följt av anslutning via ssh till någon maskin i MUX1 eller MUX2.
  • Laborationsmiljön Darma (v0.86 /240129) En beskrivning av laborationshårdvaran och mjukvaran till lab 1-3.
  • Lab 1 - Kodlås (v3.4, 240129). Mall till assemblerkoden finns att ladda ned här lab1.asm. Denna fil finns även tillgänglig som /courses/TSEA28/lab1.asm
  • Lab 2 - Avbrott (v4.4 220203). Det finns en mall till assemblerkoden lab2.asm och startupfilen tm4c123gh6pm_startup_ccs.c som även kan hittas på i mappen /courses/TSEA28/.
  • Lab 3 - Digitalur (v3.3 220214). Använd lab2.asm och tm4c123gh6pm_startup_ccs.c från lab2 som startmall.
Mer bakgrundsmaterial om ARM-processorn, utvecklingskortet etc. finns på sidan för kursmaterial.

Labbar i VT2

Under VT2 går det en laboration i mikroprogrammering och en i buss och cacheminnen. Mikroprogrammeringen kan man börja köra genom att logga in på någon linuxdator och starta labskalet. Inför varje laboration finns det en lektion schemalagd.

Labanmälan

Labanmälan ska ske via anmälansfunktion i kursrummet i Lisam.

Ett mail kommer skickas till kursmaillistan när labanmälningssystemet har öppnats.

Tänk på att gå på en labförberedande lektion som passar till ditt labtillfälle.

Tidsåtgång för labförberedelser

Vi har i många år sett att antalet studenter som klarar av laborationen på utsatt tid minskat stadigt och vi misstänker att detta beror på bristande förberedelser. I samband med en enkät 2011 visade det sig att det bara var 32% av studenterna som sade sig ha spenderat mer än 6 timmar på att förbereda sig inför laborationen. Detta trots att de högskolepoäng som laborationerna ger faktiskt motsvarar cirka 80 timmars arbete. Eftersom bara 20 av dessa är schemalagda så innebär det att ni har en tidsbudget på cirka 12 timmars förberedelsearbete per laboration! Om ni spenderar betydligt mindre tid än så på labförberedelser har ni sannolikt inte förberett er tillräckligt mycket!

Om du har frågor om labförberedelserna, försök att om möjligt fråga dessa i samband med den labförberedande lektionen. Om frågor uppstår i samband med förberedelsearbetet efter lektionen får ni också gärna besöka lektionsassistenter eller labassistenter på deras kontor.

Tips för förberedelser hemifrån

Programvarorna kan köras hemifrån eller från något annat labb på universitetet. Tips och beskrivningar av hur detta kan göras finns beskrivet här.

Det går även att köpa de processorkort som används (de röda) för att kunna programmera och testköra program för lab 1-3. Se kursmaterialsidan om hur dessa kan skaffas. Lite tips om hur dessa kort kan användas för förberedelser till lab1 finns också längst ned på sidan om att förbereda hemifrån.

Informationsansvarig: Kent Palmkvist
Senast uppdaterad: 2024-04-23