Kopia
UTBILDNINGSDEPARTEMENTET     REGERINGSBESLUT 6
1996-05-23

U96/1794/UH


 
 
 
Riksgäldskontoret
103 74 STOCKHOLM

 
 

Uppdrag till Linköpings universitet att genomföra ett projekt syftande till förnyelse av ingenjörs- och civilingenjörsutbildningarna
 
 

Bakgrund

En positiv utveckling av svenskt näringsliv och offentlig verksamhet förutsätter fler yrkesverksamma ingenjörer, civilingenjörer och tekniska doktorer. Rekryteringen till de tekniska högskoleutbildningarna måste därför öka. Samtidigt ställer såväl arbetsmarknaden som de studerande krav på delvis förändrade kunskaper och färdigheter.

Genom att förändra ingenjörs- och civilingenjörsutbildningarnas innehåll, undervisnings- och arbetsformer m.m. skapas förutsättningar för att attrahera fler studerande från grupper som traditionellt i relativt låg omfattning söker sig till dessa utbildningar. Av särskild vikt är att andelen kvinnliga studerande ökar. En förnyelse av ingenjörs- och civilingenjörsutbildningarna är också avsedd att säkerställa att expansionen sker med bibehållen kvalitet.
 
 

Regeringens beslut

Regeringen uppdrar åt Linköpings universitet att genomföra ett utvecklingsprojekt av nationellt intresse med syfte att förnya ingenjörs- och civilingenjörsutbildningarna. Linköpings universitet bör därvid samverka med andra universitet och högskolor.

Förnyelsen syftar till att dels stimulera rekryteringen till dessa utbildningar, dels höja deras kvalitet. Förnyelsen inbegriper en genomgång och en utveckling av de många aspekter som kan vara relevanta. Som exempel kan nämnas utbildningarnas struktur, innehåll, uppläggning, undervisnings- och arbetsformer, lokal- och utrustningsfrågor, examination, m.m. För att öka flexibiliteten och för att skjuta fram det slutliga yrkesvalet bör möjligheterna till gemensam ingång till olika civilingenjörsutbildningar undersökas liksom viss samordning mellan ingenjörs- och civilingenjörsutbildningarna.

En utgångspunkt bör vara förnyelse av pedagogiken. Därvidlag bör man ta till vara de möjligheter projektorienterad utbildning, problembaserad inlärning samt utnyttjande av informationsteknologi ger. Detta förutsätter en förändrad relation mellan lärare och studenter. Lärarnas insatser skall understödja varje enskild students självständiga lärande och motivera dennes engagemang i kunskapssökandet. Studenternas inflytande och engagemang i utbildningen är av stort värde för dess kvalitet. Det skall därför vara en naturlig del av utbildningens uppläggning att varje student uppmuntras och ges möjlighet att delta i det kontinuerliga förändrings- och utvecklingsarbetet.

Av särskild vikt är att andelen kvinnliga studerande på ingenjörs- och civilingenjörsutbildningarna ökar. För att även andelen kvinnliga yrkesverksamma ingenjörer och civilingenjörer skall öka är det nödvändigt att det starkt mansdominerade tekniska yrkesområdet analyseras utifrån ett jämställdhetsperspektiv och att utbildningen förmedlar ett könsperspektiv. Utbildningen skall förbereda studenterna för förvärvslivet genom att ge både manliga och kvinnliga studerande kunskaper om såväl de hinder kvinnor möter i form av omvärldens attityder som insikter i fördelarna med en jämnare könsfördelning.

Möjligheterna till ökade inslag av t.ex. samhällsvetenskap och humaniora samt av konstnärligt och praktiskt arbete bör prövas. Det är även väsentligt att utbildningarna bibringar kunskaper om miljö och hållbar utveckling.

Med tanke på den snabba utvecklingen inom det tekniska området bör utbildningen utvecklas med tanke på livslångt lärande och ske i samverkan med näringslivet och det övriga samhället. Genom att t.ex. varva utbildning med praktik ökar de studerandes möjligheter till - i förhållande till sin utbildning - relevanta anställningar efter examen samtidigt som förutsättningar för kunskapsöverföring mellan högskolan och näringslivet förbättras.

På många håll i landet genomgår de tekniska utbildningarna en förnyelse, något som bl.a. framkom vid Utbildningsdepartementets seminarium om de tekniska högskoleutbildningarna den 24 oktober 1995. Flera av dessa förnyelseprojekt stöds av Högskoleverket genom Rådet för grundläggande högskoleutbildning. Det är av nationellt intresse att få till stånd ett erfarenhetsutbyte kring förnyelse av ingenjörs- och civilingenjörsutbildningarna. Åt Linköpings universitet uppdras därför också att aktivt främja detta erfarenhetsutbyte och att anordna nationella konferenser om de tekniska högskoleutbildningarna, den första under vårterminen 1997.

Regeringen beslutar att till Linköpings universitet överlåta dispositionsrätten till 3 000 000 kronor. Medlen skall av Riksgäldskontoret betalas ut från det under åttonde huvudtiteln för budgetåret 1995/96 uppförda reservationsanslaget C 45. Vissa särskilda utgifter inom universitet och högskolor m.m., anslagsposten 3. Kompetenshöjning av lärare m.fl. delposten 33. Till regeringens disposition. Medlen skall av Linköpings universitet avräknas anslaget i samband med att de överförs till universitets räntekonto. Regeringen kommer senare att fatta beslut om medel för det fortsatta arbetet.

Högskoleverket skall genom Rådet för grundläggande högskoleutbildning bistå Linköpings universitet i detta arbete.

Projektet skall pågå åren 1996 - 1998. Delrapporter skall lämnas till regeringen senast den 1 mars 1997 respektive den 1 mars 1998, och en slutrapport skall lämnas senast den 1 mars 1999.
 
 

På regeringens vägnar
 

Carl Tham

Lucie Mandaus

 
 
Kopian stämmer med
originalet

Anneli Johansson
 
 


 
 

Kopia till

Finansdepartementet
Linköpings universitet (2)
Högskoleverket (2)
Kammarkollegiet (2)
Teknikvetenskapliga forskningsrådet
Uppsala universitet (2)
Lunds universitet (2)
Göteborgs universitet (2)
Stockholms universitet (2)
Umeå universitet (2)
Karolinska institutet (2)
Kungl. Tekniska högskolan (2)
Högskolan i Luleå (2)
Högskolan i Borås (2)
Högskolan Dalarna (2)
Högskolan i Gävle/Sandviken (2)
Högskolan i Halmstad (2)
Högskolan i Kalmar (2)
Högskolan i Karlskrona/Ronneby (2)
Högskolan i Karlstad (2)
Högskolan i Kristianstad (2)
Högskolan i Skövde (2)
Lärarhögskolan i Stockholm (2)
Högskolan i Trollhättan/Uddevalla (2)
Högskolan i Växjö (2)
Högskolan i Örebro (2)
Mitthögskolan (2)
Mälardalens högskola (2)
Högskoleutbildningen på Gotland (2)
Organisationskommittén för Södertörns högskola (2)