Vision

En av de mest kända tillämpningarna av reglerteknik är inom flyget, och styrsystemet till JAS 39 Gripen är kanske "Sveriges mest kända regulator". Flygplan är också något som intresserar och fascinerar många människor oavsett ålder och bakgrund.

En flygsimulator som låter gemene man styra ett Gripen-liknande flygplan med en joystick och ta en flygtur över Linköping är därför mycket intressant i marknadsföringssyfte såväl som ur utbildningssynpunkt. En sådan simulator kan användas dels på aktiviteter som Öppet Universitet och under profilinformationskvällar för att locka studenter att studera reglerteknik, men även på föreläsningar för att väcka intresse och illustrera nyttan av återkoppling.

Vår vision med projektet har varit att utveckla en komplett flygsimulator, det vill säga allt från flygplansmodell till tillhörande regulator och styrlagar. Då JAS planet är ett instabilt flygplan om det inte regleras har vi valt att skapa en flygmodell som efterliknar JAS:ens egenskaper. Vår ambition har varit att på ett så tydligt sätt som möjligt illustrera reglerteknikens nytta genom att ge användaren möjligheten att styra ett reglerat och ett oreglerat JAS plan. Simulatorn ger även användaren möjlighet att styra planet då det regleras på två olika sätt, som en jumbojet, eller som ett smidigt jaktplan. Detta för att illustrera vilken inverkan reglertekniken har på flygplanets prestanda.