Flygsimulatorn

Vår slutliga produkt är en flygsimulator implementerad i Matlab/simulink. Den grafiska representationen sker med hjälp av FlightGear, där vi lagt in en 3D-modell av Jas 39 Gripen. Vi har implementerat en instabil flygmodell som i möjligaste mån ska efterlikna Jas-planet. Till denna modell har vi skapat en LQ-regulator som kan styras på tre olika sätt, jakt-mod, cruising-mod samt autopilot. Regulatorn stabiliserar planet samt ger det olika olika prestanda beroende på vilken mod piloten väljer att flyga i.

Piloten får flyga en Jas 39 Gripen över Linköping med eller utan hjälp av en regulator. Man startar och landar flygplanet på ett hangarfartyg som ankrat i Roxen. Piloten får hjälp att landa planet om han fällt ut landningställen och flyger genom den luftvägg som finns markerad ca två kilometer framför hangarfartyget. Om piloten flyger genom denna vägg tar ett automatiskt landningssystem över och landar planet åt piloten, förutsatt att det är möjligt att landa planet. Flyger piloten istället in över Linköping kan man identifiera kännetecken som både Cloetta Center, bostadsområdet Ryd och universitetet.

Denna simulator är ett ypperligt verktyg för att illustrera reglerteknikens värde både vid mässor och på föreläsningar. Genom att låta studenter och andra intresserade flyga simulatorn med och utan reglersystem kan dessa snabbt bilda sig en uppfattning om värdet hos dagens reglersystem.

Vill du också kunna använda vår flygsimulator?
Ladda ner simulink filen och dokumentationen här: SIMULATOR