PROJEKTET

På programmet Teknisk fysik och elektroteknink ingår i årskurs fyra en obligatorisk projektkurs på fem studeiepoäng. Vi som läser programmet med inriknig mot reglerteknik gör ett projekt innom detta område.

Den golfspelande roboten går ut på att lära ABB roboten Marvin att spela minigolf. Tanken är att han ska kunna visas upp för intresserade grupper som besöker universitetet. För att passa alla olika grupper finns tre olika moder: tävligsmod, spelmod och uppvisningsmod. I tävlingsmoden kan en person utmana Marvin. Spelaren och Marvin slår varannat slag och efter sex omgångar är det avgjort. I spelmoden väljer spelaren hastighet och vinkel i det grafiska gränssnittet och Marvin visar hur slaget blev. I uppvisningsmoden väljer spelaren en vinkel, och Marvin räknar ut med vilken hastighet han måste slå för att sätta bollen i hålet.

Vi har delat in vår projektgrupp i tre mindre grupper: modellgruppen, grafikgruppen och robotgruppen. Dessa grupper fokuserar på olika delar av projektet.

Modellgruppen har tagit fram en modell för golfbanan. De får en vinkel och då räknar de fram med vilken hastighet slaget måste slås för att få bollen i hålet.

Robotgruppen har programmerat roboten och ansvara för säkerheten. Det gäller att optimera Marvins swing och kalibrera banan, om den flyttas.

Grafikgruppen har tagit fram ett lätt användarvänligt gränssnitt, så att det ska vara smidigt att använda programmet.

Tillsammans har vi nu lyckats åstadkomma en golfspelande robot!