Göm meny

Individuell förberedelseuppgifter

Till nästan varje laboration hör en individuell förberedelseuppgift som körs genom att på en av ISY:s datorer köra följande kommando:
/site/edu/da/dugga/bin/dugga

Programmet är förhoppningsvis självförklarande, men tveka inte att kontakta mig om det är några oklarheter. Jag tar också gärna emot feedback om svårighetsnivån för individuella förberedelseuppgifterna och användarvänligheten hos onlinedugga-skalet.

Programmet kommer koppla er vidare till datorn dadugga.edu.isy.liu.se, där ni får logga in. Dvs svara ja om ni får en fråga om dadugga.edu.isy.liu.se är korrekt.

Användarinterfacet har en del skavanker, bl a är det svårt att få delete/backspace att fungera som förväntat.

Varje person vill få möjlighet att delta i eventuella extra labbtillfällen måste klara av förberedelseuppgiften innan ordinarie labbtillfälle.

Notera att det givetvis inte räcker med att du gör den obligatoriska individuella förberedelseuppgiften. Vi räknar med att ni kommer till laborationen med alla uppgifter förberedda.

Om du har något problem med onlinedugga-systemet, rapportera detta väldigt gärna till kentp@isy.liu.se.

Vad är egentligen syftet med individuella förberedelseuppgifterna?

Syftet är att se till att alla laboranter är bekanta med vissa koncept som är viktiga inför varje laboration:
  • Lab 1: Ha prövat på att logga in på labsystemet och köra ett enklare program i assembler samt förstå detta program såpass mycket att en smärre modifikation kan göras.
  • Lab 2: Förstå hur stacken fungerar och kunna reda ut varför olika värden har hamnat på stacken i samband med körning av ett enklare program
  • Lab 3: Ingen individuell förberedelseuppgift krävs här. (Har du förstått lab 2 bör du ha såpass bra koll på hur avbrott fungerar att lab 3 inte borde innebära några större problem.)
  • Lab 4: Lära sig förstå hur mikroprogrammerarens datormodell i MIA-datorn fungerar såpass bra att du kan tolka ett enklare mikroprogram.
  • Lab 5: Lära sig hur en enkel gruppassociativ cache fungerar, framförallt hur olika fält i adressbussen används i en sådan cache.

Vad händer om jag misslyckas med den individuella förberedelseuppgiften?

Om du misslyckas med din individuella förberedelseuppgift behöver du inte misströsta eftersom du kan hämta ut en ny uppgift efter en kortare fördröjning. I ett initialt skede är fördröjningen en timme, men detta kommer antagligen att öka när vi ser att systemet ser ut att fungera som det ska. Det finns även en övre gräns för hur många försök man får göra totalt.

Vad är tillåtet i form av samarbete/hjälpmedel/etc till de individuella förberedelseuppgifterna?

Jag rekommenderar alla laboranter att försöka sig på att göra de individuella förberedelseuppgiften själva, samt att uppmana sin medlaborant att försöka sig på att göra den själv. Anledningen är att vi vill undvika att det bara är en person i en labgrupp som har mycket bra koll på laborationsuppgiften och laborationsutrustningen (vilket straffar sig i samband med den muntliga examinationen av labresultatet). Det är dock tillåtet att samarbeta inom labgruppen för att lösa de individuella förberedelseuppgifterna.

Samarbete utanför labgruppen om de individuella förberedelseuppgiften är ej tillåtet! (För enkelhetens skull så definierar jag samarbete utanför labgruppen som att visa upp en individuell förberedelseuppgift för någon utanför labgruppen.) Det är alltså fullt tillåtet att diskutera saker som labmiljön och syntax för MC68008-instruktioner med andra grupper, så länge som du inte går in på detaljer om exakt hur just din individuella förberedelseuppgift ser ut.

Om du fastnat rejält på en individuell förberedelseuppgift kan du också fråga din lektionsassistent, laborationsassistent, eller examinator om hjälp. (I detta fall är det också helt ok att visa upp sin individuella förberedelseuppgift.)

Vad gäller hjälpmedel så är alla hjälpmedel tillåtna, inklusive att logga in på tutorsystemet för att göra den individuella förberedelseuppgiften. (Syftet med vissa av förberedelseuppgifterna är just att ni ska göra detta, även om det rent tekniskt är möjligt att lösa uppgifterna genom att analysera koden för hand.)

Att göra individuella förberedelseuppgifter hemifrån

Om du sitter hemma går det bra att köra /site/edu/da/dugga/bin/dugga när du har loggat in på ixtab. (Mer information om hur du gör detta finns här.)

Varför ska vi ha dessa individuella förberedelseuppgifter?

Efter att vi införde dugga/fördugga såg vi en markant bättre genomströmning än innan det fanns en obligatorisk dugga inför laborationen. Vår förhoppning är att individuella förberedelseuppgifter ska hålla genomströmningen på ungefär samma nivå som med en dugga, men utan det stressmoment som en dugga innebär för många.

Informationsansvarig: Kent Palmkvist
Senast uppdaterad: 2017-01-17